Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΚΑΚΑΒΙΑ
Τι λέτε σήμερα να κάνουμε μια ωραία ψαρόσουπα, κακαβιά την λένε στο νησί μου; Αλλά αυτή που θα κάνουμε σήμερα, θα είναι με έναν ιδιαίτερο τρόπο, θα θυμίζει πιο πολύ Γαλλική BOUILLABAISE, παρά την πατροπαράδοτη ψαρόσουπα των ναυτικών μας. Κι ας πάμε λοιπόν πρώτα απ’ όλα να δούμε τι χρειαζόμαστε:
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ψάρια (πετρόψαρα, μικρά και μεγάλα μαζί)
½ κιλό κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 – 1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
3 – 4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 ½ κουταλιά της σούπας πελτέ
Αλάτι, πιπέρι
Και τώρα η παρασκευή:
Βάζουμε στη φωτιά μια χύτρα (η πήλινη δίνει άλλη… Θεϊκή γεύση) ή μια βαριά κατσαρόλα με το ανάλογο νερό – όπως για σούπα – και ρίχνουμε μέσα τις φέτες των κρεμμυδιών, τις ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο πρώτα σε λίγο νεράκι, το λάδι και το αλατοπίπερο. Ασχολιόμαστε με όποια άλλη δουλειά μπορούμε, με το καθάρισμα των ψαριών δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, μέχρι να βράσουν τα υλικά και να ψηθούν εντελώς τα κρεμμύδια. Από τα ψάρια βγάζουμε τα λέπια, τα σπάραχνα, τα εντόσθια, τα αγκάθια της ουράς και τα πτερύγια. Τα πλένουμε καλά, τα αλατίζουμε, (μην τσιγκουνευτείτε το χοντρό αλάτι) και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Η ώρα έχει περάσει και ρίχνουμε μια ματιά στην κατσαρόλα που βράζει. Αν μείνουμε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του βρασμού, ρίχνουμε μέσα και τα ψάρια μας, προσθέτοντας όμως λίγο ζεστό νερό, αν ο ζωμός είναι λίγος και δεν τα σκεπάζει καλά. Συνεχίζουμε το βράσιμο άλλα 10 λεπτά. Βγάζουμε τα μικρά ψάρια, τα ξεκοκαλίζουμε και το ψαχνό το χτυπάμε σε ένα μπλέντερ προσθέτοντας λίγο ζωμό και μερικά από τα βρασμένα κρεμμύδια. Ξαναβάζουμε τον πολτό που φτιάξαμε στην κατσαρόλα και βράζουμε άλλα 10 λεπτά. Αν θέλετε, μπορείτε να βγάλετε τα ψάρια σε πιατέλα και να σερβίρετε ξεχωριστά και στην σούπα, μόλις την βγάλουμε από την φωτιά, ρίχνουμε ένα αβγό, ανακατεύουμε και φτιάχνουμε μια σούπα βελουτέ. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, με χοντρό πιπέρι και λεμόνι…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου