Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ
Ας κάνουμε κι ένα φαγητό από την Αλικαρνασσό, την πόλη που έζησε ο συγχωρεμένος ο παππούς μου.
Φακές με χόρτα λοιπόν, φαγητό που οι νοικοκυρές το έκαναν σχεδόν κάθε δεύτερη Πέμπτη, όλες τις εποχές του χρόνου, με μόνη αλλαγή το είδος των χορταρικών. Ας δούμε λοιπόν τι θέλουμε:
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φακές
Λάδι
Ξίδι
2 κουταλιές της σούπας ντομάτες πελτέ
Σέλινο
2 μεγάλα κρεμμύδια
Αλάτι πιπέρι
Χορταρικά (σπανάκι, ραδίκια, σέσκουλα…)
Σηκώνουμε τα μανίκια και αναλαμβάνουμε δράση. Καθαρίζουμε τις φακές και τις βράζουμε με πολύ νερό. Άμα πάρουν 1 – 2 βράσεις, τις σουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε σε άλλη κατσαρόλα για να τις βράσουμε πάλι, προσθέτοντας τα κρεμμύδια που έχουμε ψιλοκόψει, το σέλινο, τα χορταρικά, ζεματισμένα και ψιλοκομμένα. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ρίχνουμε το ξίδι το αλάτι και το πιπέρι καθώς και την λιωμένη ντομάτα. Αν έχουμε μπορούμε να βάλουμε ντομάτες φρέσκες αλλά ξεφλουδισμένες και περασμένες από το τρυπητό, αλλά και λίγο πελτέ μαζί. Τα ανακατεύουμε για λίγο και τα αφήνουμε να βράσουν.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο σαν σαλάτα διακοσμημένες με κομμένη ντομάτα (εγώ τις τηγανίζω πρώτα) και λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή μέντας (και τα δυό τους πάνε!!!)
Καλή όρεξη να έχουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου