Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΑΧΝΙ
Πόσες και πόσες γενιές Ελλήνων (και όχι μόνο), δεν μεγάλωσαν με αυτό το Θεϊκό όσπριο, πόσες φορές δεν απολαύσαμε την ζέστη στην ψυχή με αυτό το φαγητό, εκείνες τις παλιές χειμωνιάτικες νύχτες! Και γιατί μόνο τον χειμώνα; Ας κάνουμε λοιπόν μόδα ξανά τα όσπρια (όλα), και ας τα φτιάξουμε με εκείνη την συνταγή, την τόσο παλιά….
Θέλουμε λοιπόν…:
½ κιλό φασόλια ξερά (προσωπικά έχω τα καλύτερα λόγια για τα φασόλια Καστοριάς)
½ κιλό ντομάτες
1 μικρή πιπεριά κόκκινη (εγώ βάζω και μια καυτερή)
100 γρ. λάδι (προτιμάμε το ελαιόλαδο)
3 – 4 κρεμμύδια μεγαλούτσικα ξερά
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
1 ποτηράκι κρασί αν θέλει κάποιος (λευκό ή κόκκινο)
Την προηγούμενη βραδιά, έχουμε πλύνει τα φασόλια και αφήσαμε μέσα σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό να μαλακώσουν (χυλώσουν έλεγε η γιαγιά!). ετοιμάζουμε την σάλτσα, καθαρίζουμε πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια στραγγισμένα και τα καβουρντίζουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Κόβουμε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες σε φέτες και τις ρίχνουμε κι αυτές μέσα, με το κρασί την ψιλοκομμένη πιπεριά τον μαϊντανό (κι αυτός ψιλοκομμένος), αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Η σάλτσα μας τώρα πρέπει να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά. Ήρθε η ώρα, να στραγγίξουμε τα φασόλια και να ρίξουμε κι αυτά μέσα στη σάλτσα, προσθέτοντας λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν τα όσπρια. Κλείνουμε με το καπάκι της την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και απορροφήσουν το νερό, ώστε στην κατσαρόλα να μείνει μια σάλτσα κόκκινη και αρκετά πηχτή…. Αυτό ήταν! Τελειώσαμε…
Σερβίρουμε με κομμένο μαϊντανό και για όποιον το επιθυμεί… καυτερό πιπέρι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου