Τρίτη 7 Ιουλίου 2015



ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ


ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
Μια παραδοσιακή συνταγή που βρήκα στην ανάμνηση της γιαγιάς μου από την Πελοπόννησο. Μια συνταγή που με γύρισε πίσω στα παιδικάτα μου, στην ηλικία που δεν ήξερα ακόμα να αναλύω τις γεύσεις, αλλά δενόμουν με την συνολική απόλαυση. Ας αρχίσουμε τώρα, σαν ενήλικες, να ξανακάνουμε εκείνα τα όνειρα ξανά πραγματικότητα:
Και πρώτα απ’ όλα τα υλικά:
1 . 1 με  1 ½ κιλό χοιρινό, (ότι κομμάτι προτιμάει κάποιος!)
2. 1 με 1 ½ κιλό πράσα
3. 1 με 1 ½ κιλό σέλινα (πράσινα)
4. 2 – 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
5. ½ κούπα βούτυρο που εγώ το προτιμώ ή ¾ της κούπας ελαιόλαδο
6. 2 λεμόνια
7. 2 αβγά
Αλάτι πιπέρι και λίγο (κατ’ επιλογή) κορν φλάουερ.
Να δούμε τώρα την εκτέλεση, που ομολογώ δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία, ειδικά για τον μάγειρα με κάποια σχετική εμπειρία.
1.       Πρώτο και κύριο να πλυθούν καλά τα λαχανικά και να απομακρύνουμε τυχόν ξερά φύλλα ή κλωνάρια
2.       Κόβουμε τα πράσα σε μακριά κομμάτια (5 – 6 εκ.) και μετά στη μέση, έτσι ώστε να μην είναι ροδέλες, (η πρώτη στη μέση και μετά σε κομμάτια)
3.       Εν συνεχεία κόβουμε τα σέλινα σε 3 – 4 κομμάτια. Σε αλατισμένο νερό που βράζει, τα βάζουμε να μισοβράσουν (περίπου δέκα λεπτά), απολαμβάνουμε τα άρωμά τους και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
4.       Επίσης σε αλατισμένο νερό (όχι τσιγγουνιές στο αλάτι όταν βράζουμε λαχανικά), ρίχνουμε τα πράσα να ζεματιστούν, αλλά προσοχή μόνο για 1 – 2 λεπτά και τα αφήνουμε κι αυτά να στραγγίσουν.
5.       Παίρνουμε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) να κάψει και αρχίζουμε να καβουρντίζουμε το κρέας ελαφρά, προσθέτοντας και τα χοντροκομμένα κρεμμύδια να μαραθούν.
6.       Ώρα να προσθέσουμε λίγο νεράκι. Βάζουμε λοιπόν 2 – 3 κούπες νερό και για 45 λεπτά με 1 ώρα αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει (μεσαία θερμοκρασία). Μόλις περάσει αυτή η ώρα που οι οσμές θα μας έχουν ταλαιπωρήσει με την γλύκα τους, το κρέας πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο και με αρκετό ζουμί. Αν δεν έχει μείνει ζουμί, μπορούμε να προσθέσουμε περίπου 1 με 1 ½ κούπα ΖΕΣΤΟ νερό.
7.       Ρίχνουμε τα λαχανικά, αλάτι πιπέρι και όποιος θέλει λίγο κουρκουμά (προαιρετικά), τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 – 15 λεπτά και δοκιμάζουμε. Αν τα λαχανικά είναι βρασμένα, τότε το φαγητό μας είναι σχεδόν έτοιμο.
Το μόνο που μένει τώρα είναι το αβγολέμονο και η πείνα των δικών μας ανθρώπων, που έχουν ήδη αρχίσει τις βόλτες στην κουζίνα. Όλως τυχαίως τα παιδιά σας θ’ αρχίσουν να δείχνουν και τη αγάπη τους
ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
1.       Χτυπάμε τα ασπράδια των 2 αβγών σε μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους ξεχωριστά και τους ρίχνουμε στην μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα.
2.       Ρίχνουμε στην μαρέγκα λίγο – λίγο και τον χυμό των λεμονιών αλλά και ζουμί από το φαγητό μας
3.       Τέλος ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα που σιγοβράζει, αν έχετε μικρά παιδιά τα διώχνεται από κοντά σας, να μάθουν να μην είναι ανυπόμονα, ανακατεύετε ελαφρά και απομακρύνετε την κατσαρόλα από την φωτιά
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: με 2 αβγά στο αβγολέμονο κανονικά το φαγητό μας πρέπει να έχει χυλώσει, αλλά αν δεν πιστεύουμε ότι είναι αρκετό, μπορούμε να ρίξουμε το κορν φλάουερ (διαλύουμε δηλαδή 1 κουταλάκι ΣΟΥΠΑΣ μέσα στο αβγολέμονο).
Τώρα μένει να σερβίρουμε. Σε βαθιά πιάτα με μπόλικο πιπέρι. Ώρα να δώσουμε την εντολή για πλύσιμο χεριών!!!
Καλή μας όρεξη. Το καλό που έχει αυτό το φαγητό είναι ότι τα πιάτα μετά δεν θα θέλουν πλύσιμο… θα έχει φροντίσει η γεύση του γι αυτό!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ
Ο καρπός του σέλινου μπορεί να επιταχύνει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με γνωστό ιστορικό αλλεργίας σε διάφορα φυτά, στη γύρη ή σε άλλες τροφικές αλλεργίες.
Μίσχοι σέλινου που έχουν προσβληθεί από ασθένεια (αναγνωρίζονται από το καφετί τους χρώμα), δεν πρέπει να καταναλώνονται.
Ο καρπός του σέλινου, επηρεάζει επίσης τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, ενώ το έλαιο από τον καρπό του διεγείρει τη δραστηριότητα της μήτρας, γι αυτό και η κατανάλωσή του αντενδείκνυται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό δεν αναφέρεται στους μίσχους του σέλινου που προσλαμβάνονται με την τροφή, αν και η ιδιαίτερα υψηλή πρόσληψη θα πρέπει ν’ αποφεύγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου